Menu

Friday, December 14, 2018

UGC-NET Paper 1: Practice Questions


1. To make teachers accountable. They should be given
(a) Freedom in the selection of content and methods of teaching
(b) Training in teaching and examining.
(c) Opportunities for professional growth
(d) Transfer to places where they want to serve.
2. The social heritage of people could be described by the following term
(a) Culture    (b) Social norm    (c) Transmission    (d) Human involvement
3. Which one of the following characteristics could be regarded as the outstanding aspect of a scientific culture?
(a) Generalisation    (b) Actualisation    (c) Qualification    (d) Quantification
4. In India, education means
(a) The assimilation of tradition in language
(b) Respectful behaviour to elders & teachers
(c) Customs
(d) All are important
5. Hearing is controlled by
(a) Frontal lobes    (b) Occipital lobes    (c) Temporal lobes    (d) Parietal lobes
6. All the functions of educational measure¬ments are concerned, directly or indirectly with
(a) Avoidance of conflicts
(b) Selection of teachers
(c) Facilitation of learning
(d) Improvement of administration
7. In which of the following respects is a theory 'not' different from a belief?
(a) Antecedent consequent relationships
(b) Acceptability
(c) Verifiability
(d) Demonstrability
8. According to Swami Vivekananda, teacher's success depends on
(a) His renunciation of personal gain a" service to others
(b) His concentration on his work and if with a spirit of obedience to God.
(c) His professional training and creating
(d) His mastery of the subject and task controlling the students
9. The Montessori schools insist on
(a) The principle of sense training 
(b) Creativeness, the main objective c education
(c) Complete discipline and supervision
(d) Well equipped school buildings
10. It is usually claimed that any subject that is taught in school has a disciplinary value. This means, that
(a) It requires strict discipline among students to learnt it
(b) It teaches certain habits and qualities to train the minds of students
(c) Every subject is the outcome of the disciplined thinking and experience of experts
(d) It requires special and disciplined methods of teaching
11. According to Alder, the primary cause for stresses and strains in an individual is
(a) The feeling of inferiority
(b) The desire for knowledge of the self
(c) The desire for gratification of the sex impulse 
(d) The curiosity to know the mind of others
12. The Pancha Kosh Theory of Education was elaborated by
(a) Swami Vivekananda          (b) Patanjali    (c) Mahatma Gandhi        (d) Aurobindo
13. It is often complained that there is brain drain in our country. The implication is that
(a) The brains of educated persons are having washed in unnecessary pursuits.
(b) Students brains are unnecessarily burdened with every education
(c) Education that is imparted is a string to the brains average students
(d) Educated and capable people are seeking jobs in other countries because of unemployment here
14. Historically speaking, Thornodike's theory of learning was translated into class room method following
(a) Trocbelian principles of child education
(b) Herbatian steps with only slight modifications
(c) John Looke's approach to children's state of mind
(d) The scientific principles recommended by Rousseau.
15. Rousseau who popularized the Naturalistic Philosophy of Education in the West belonged to
(a) The 17th Century
(b) The 16th Century
(c) The 15th 16th Centuries
(d) The 18th Century
16. A good piece of research is the product of
(a) A good research library
(b) Collective scholarship
(c) A penetrating and analytical mind
(d) A touch of genius
17. The horizontal enrichment programme of instruction means
(a) Selecting topics of equal difficulty level and presenting them together.
(b) Grouping children of similar abilities for teaching advanced knowledge
(c) Teaching topics in relation to other topics to suggest self study by students
(d) Enlisting the co-operation of all talented students to study together with a competitive spirit
18. Appetite and satiety centres of brain an present in
(a) Hypothalamus    (b) Cerebral hemisphere    (c) Cerebellum    (d) Medulla oblongata
19. The Indian Education Commission (1964-66) has recommended compulsory social service for school children as follows
(a) 20 days for the lower secondary stage and 20 days for the higher secondary stage
(b) 10 days for the primary stage and 30 days the secondary stage
(c) 30 days for the lower secondary and 20 days for the higher secondary stage
(d) 10 days for the lower secondary stage and 20 days for the higher secondary stage
20. When you put a question in the class to check the knowledge of students, the best method would be to
(a) Put more than one question at a time to stimulate students      
(b) Frame the question as lengthy as you can
(c) To point to intelligent students first and then put the question
(d) To pose the question to the whole class and then select somebody to answer
21. Research is
(a) Data gathering
 (b) Moving from a broad area to a narrow and focussed area
(c) A systematic process of finding the truth
(d) Data gathering, processing and analysis
22. The theory of learning associated with connectionism was propounded by
(a) Socrates    (b) Pavlov        (c) Thorndike    (d) Kilpatrick
23. Evaluation in education insists on the following:
(a) Making tests more reliable and valid 
(b) Conducting periodical tests to detect students' weaknesses
(c) Insisting on clear cut behavioural objectives of teaching        
(d) Examining students objectively for selection purpose
24. The main purpose of the first degree in our universities should be to
(a) Bring students to frontiers of knowledge and from there should be research
(b) Equip students with necessary competencies for different work experiences
(c) Prepare students for social service and bring them to the threshold of knowledge
(d) Bring to the frontiers of research with necessary equipment of knowledge
25. The idea of starting girls' University in our country started in the year 1970.
(a) As an initiative of the British rulers.
(b) Through the efforts of municipalities and local fund communities
(c) With the opening of the SNDT university at Bombay
(d) With the political awakening in the country by the push given by Mahatma Gandhi
26. A good communicator needs to be good at
(a) Speaking
(b) Listening
(c) The use of language
(d) The use of humour in speech
27. Which controls reflex action?
(a) Sympathetic nervous system
(b) Central nervous system
(c) Parasympathetic nervous system
(d) Sensory nerves
28. Adult education's main objective is to
(a) Teach adults to be able to understand' what they read
(b) Enable the adults to read and write
(c) Help adults achieve literacy along it personal development
(d) Socialise the adults to move about freely
29. The idea of sense training in the Monte: method is based on
(a) The theory of transfer of training 
(b) The behaviouristic theory of education
(c) The stimulus response theory of learning
(d) The pragmatic aspects of education theories
30. Which of the following skills/qualities is most important for a researcher?
(a) Desire to discover the truth
(b) Communication skills
(c) Ability to gather data
(d) Ability to work hard
31. The term "Manpower Needs" in any country requires the
(a) People should be educated in accordance with specified jobs requirements
(b) Enrolments in educational institutions should be decided according
(c) Capacities of men should be fully utilised for education and training
(d) Education at all stages should be geared to promote the powers of the educated
32. Spinal nerves are usually
(a) Mixed        (b) Efferent    (b) Afferent    (d) Sensory
33. A mixed cranial nerve is
(a) Facial         (b) Abducens              (c) Anditory                (d) Oculomotor
34. Man is superior to other animals mainly due to
(a) Large brain             (b) Free forelimbs                    (c) Erect posture                      (d) Front eyes
35. Vocationalisation of education has the object of
(a) Preparing students for a vocation along with knowledge
(b) Giving more importance to vocation than general education
(c) Converting liberal education into vocational education
(d) Creating an educational bias among vocational people
36. The abbreviation SUPW means
(a) Social Upsurge for Progress and Work
(b) Scientific Utilisation for People and World
(c) Socially Useful and Productive Work
(d) Solution of Utilitarian Problems of Work
37. If a student becomes unconscious in the class what will you do first?
(a) Telephoning student's parents and waiting for them
(b) Rushing to the principal's office and convassing for help impatiently
(c) Giving first aid to him and trying to contact any nearby doctor
(d) Making arrangement to send him to his home
38. Effective teaching means
(a) Love, cooperation, sympathy, affection and encouragement given to students
(b) Corporal punishment given to students at the time of moral offences
(c) Individualized instruction and open classroom discussion
(d) Both (a) and (c)
39. School children are often victims of infection caused by
(a) Mal-nutrition caused by undigested food particles
(b) Invasion of the body by the plant and animal organisms
(c) Carelessness of teachers in providing activities
(d) Lack of proper exercises and drills
40. One can be a good teacher, if he
(a) Has genuine interest in teaching
(b) Knows his subjects
(c) Knows how to control students
(d) Has good expression
41. Drop outs are more likely to be
(a) Vulnerable to the requirement of public assistance
(b) Unemployed
(c) Engaged in antisocial behaviour
(d) All of these
42. Genu and splenium are associated with
(a) Medulla oblongata's
(b) Cerebrum
(c) Cerebellum
(d) Vermis
43. Parkinsons disease is of
(a) Heart          (b) Kidneys                 (c) Brain                      (d) Lungs
44. The professional requirements of a teacher as explained in the UNESCO publication is/ are
(a) Innovativeness in approach and teaching strategies
(b) Mastery over the subject and competency for teaching
(c) Justice to the profession
(d) All of the above
45. During depolarization, permeability of neuron increases towards
(a) N+
(b) Na+
(c) Ag+
(d) Mg++
46. Students should prefer those teachers who
(a) Give important questions before examination
(b) Dictate notes in the class
(c) Can clear their difficulties regarding subject-matter
(d) Are themselves disciplined
47. Students learn more from a teacher who is
(a) One who communicates his ideas precisely and clearly?
(b) Affectionate
(c) Gently
(d) Hard working
48. The most important skill of teaching is
(a) making students understand what the teacher says
(b) Keeping students relaxed while teaching
(c) Covering the course prescribed in his subject
(d) Taking classes regularly
49. A technical educational cess was recommended to be levied in our country' the first time by
(a) The Secondary Education Commission
(b) The International Education Commission
(c) The University Education Commission
(d) The Technical Education Commission
50. The best way to react to wrong answer by a student is
(a) To scold him for not having learnt lesson
(b) To explain why the answer is wrong
(c) To ignore the wrong answer and pass on to the next question
(d) To ask another student to give the corn answer


Answers :
1. (a)
2. (a)
3. (d)
4. (d)
5.(c)
6. (c)
7. (b)
8. (a)
9. (a)
10. (b)
11.(a)
12. (d)
13. (d)
14. (b)
15. (d)
16. (c)
17. (c)
18. (c)
19. (c)
20. (d)
21(d)
22.(c)
23. (c)
24. (a)
25.(c)
26. (c)
27.(c)
28. (c)
29. (a)
30. (d)
31(a)
32.(b)
33. (c)
34.(d)
35. (a)
36. (c)
37. (c)
38.(d)
39. (b)
40. (a)
41(d)
42. (b)
43. (c)
44. (d)
45. (c)
46. (c)
47. (d)
48. (a)
49. (a)
50. (b)

Tuesday, August 21, 2018

Subject Books for UGC NET Computer Science

Friends,

I found a comprehensive list of suggested books for preparing different subjects under computer Science. You may check it and even suggest me if you came across better books than I have mentioned here.

S.No.
Book Title
Author
1.
Matrices
AR Vasista
2.
Higher Engineering Maths
BS Grewal
3.
Probability and Statistics
Miller and Freund
4.
Discrete Mathematical Structures
JP Trembly and Manohar
5.
Discrete Maths
Schaum’s Series
6.
Discrete Mathematical Structures
Kolman, Busby and Ross
7.
Graph Theory
Narsingh Deo
8.
Numerical Methods
Golden Series
9.
Numerical Methods
BS Grewal
10.
Numerical Methods
SS Sastry
11.
Numerical Methods
Jain and Iyengar
12.
Discrete Mathematics
Mott, Kandel and Baker
13.
Automata
Ullman and Hopcroft
14.
Introduction to Computer Theory
Daniel Cohen 2nd Edition
15.
Theory of ComputerScience 2nd Edition
Chandrasekaran & Mishra
16.
Design Analysis of Comp. Algorithms
Aho, Hopcroft and Ullman
17.
Computer Algorithms
Horowitz and Sahni
18.
Introduction to Algorithms
Thomas Cormon, Charles Ronald
19.
Switching and Finite Automata Theory
Kohavi
20.
Digital Logic and Computer Design
Morris Mano
21.
Digital Principles and Applications
Leach and Malvino
22.
Computer System Architecture
Mano
23.
Computer Org. and Architecture
William Stallings
24.
Computer Organization
Hamacher, Vranesic &Zaky
25.
Computer Architecture and Organization
Hayes
26.
Programming Languages
Pratt and Zelkewitz
27.
Compilers
Aho, Ullman and Sethi
28.
Principles of Compiler Design
Aho and Ullman
29.
Fundamentals of Data Structures
Horowitz. Sahni
30.
Introduction to DS with Applications
Trembly and Sorenson
31.
Data Structures
Schaum Series
32.
DS and Programming in C
Kruse, Tondo and Leung
33.
C Programming
Venugopal
34.
C Programming Language
Kernighan and Ritchie
35.
System Programming
Donovan
36.
System Programming and OS
Dhamdhere
37.
Operating Systems
Dietel
38.
Operating Systems
William Stallings
39.
Operating Systems
Milan Milenkovic
40.
OS Concepts
Galvin and Silberschatz
41.
Computer Networks
Andrew Tanenbaum
42.
Data Communications
William Stallings
43.
Engg. Approach to Comp. Networks
S Keshav
44.
Introduction to Switching Theory & Logic Design
FJ Hill and Peterson
45.
Database Systems
Korth and Sudhershan
46.
Fundamentals of DBMS
Elmasri, Navathe
47.
An Introduction to DBMS
CJ Date
48.
DBMS 3rd Edition
Ramakrishnan, Gehrke
49.
An Introduction to DBMS
Bipin C Desai
50.
Multiple Choice Questions in Computer Science
Timothy J Williams

Software Testing Techniques

Here, we will discuss some important software testing techniques. In exams like UGC NET, questions are often asked from this topic.

There are four levels of software testing: Unit >> Integration >> System >> Acceptance.

Usually, Black Box Testing method is used in Acceptance Testing. Acceptance Testing is performed after System Testing and before making the system available for actual use.

Smoke Testing, also known as “Build Verification Testing", comprises of a non-exhaustive set of tests that aim at ensuring that the most important functions work, but none of them in depth. It helps in exposing integration and major problems early in the cycle.

Functional testing ensures that the requirements are properly satisfied by the application. During functional testing, Black Box Testing technique is used. It is performed during the levels of System Testing and Acceptance Testing. It has a high possibility of redundant testing.

Security Testing intends to uncover vulnerabilities of the system and determine that its data and resources are protected from possible intruders.
Example of a basic security test: Click the BACK button of the browser (Check if you are asked to log in again or if you are provided the logged-in application.)

Regression testing intends to ensure that changes (enhancements or defect fixes) to the software have not adversely affected it.Regression testing can be performed during any level of testing but it is mostly relevant during System Testing.

Unit Testing is performed by using the White Box Testing method. This type of testing is performed prior to Integration Testing, by software developers themselves or their peers.

Integration Testing: The purpose of this level of testing is to expose possible faults in the interaction between integrated units. Different approaches are:
Big Bang:  all or most of the units of the code are combined together and tested at one go. This approach is used when the testing team receives the entire software in a bundle. Big Bang Integration tests only the interactions between the units while System Testing tests the entire system.

Top Down: top level units are tested first and (step by step ) lower level units are tested later. This approach is followed with top down development. Test Stubs are needed to simulate lower level units which may not be available during the initial phases.

Bottom Up: bottom level units are tested first and upper level units step by step after that. This approach is used when bottom up development approach is followed. Test Drivers are needed to simulate higher level units which may not be available during the initial phases.

Sandwich/Hybrid: A combination of Top Down and Bottom Up approaches.

System Testing: A complete, integrated system/software is tested. The purpose is to evaluate the system’s compliance with the specified requirements. Usually, Black Box Testing method is used. independent Testers perform System Testing.

Acceptance Testing: This testing method does not usually follow a strict procedure and is not scripted but is rather ad-hoc. It is performed after System Testing and before making the system available for actual use.

Black Box Testing is also known as Behavioral Testing. There are some techniques that can be used for designing black box tests:

Equivalence partitioning: Involves dividing input values into valid and invalid partitions and selecting representative values from each partition as test data.

Boundary Value Analysis: Involves determination of boundaries for input values and selecting values that are at the boundaries and just inside/outside of the boundaries as test data.

Cause Effect Graphing: Identifies the cases (input conditions) and effects (output conditions), producing a Cause-Effect Graph, and generating test cases accordingly.

White Box Testing (Code-Based Testing or Structural Testing): The internal structure/design/implementation of the item being tested is known to the tester. It is mainly applied to Unit Testing.

Gray Box Testing: The internal structure is partially known. This involves having access to internal data structures and algorithms for purposes of designing the test cases, but testing at the user, or black-box level. it is primarily useful in Integration Testing.

Tuesday, November 22, 2016

Post NET Blues

Hello Friends!

The result of CBSE-UGC NET July-2018 examination was declared recently. With their hearts beating faster than usual, candidates logged into the site to find if the luck favoured them or not. Many of the blessed ones were on Cloud Nine after reading their score and the Golden words "You are qualified for Assistant Professor/JRF" After all, their hard work has finally paid them.

I congratulate to all my friends who have qualified the exam and wish them a bright career ahead.

This post, however, is for those friends for who the result was not this sweet and perhaps they missed the bull's eye by a margin. I can empathise with them. I faced these Post-NET Blues many a times. This reminds me of the times when UGC NET was conducted by UGC itself (before this job was handed over to CBSE). Then, the list of the Roll Nos. of qualified candidates was published on UGCNETONLINE website. I would open the link with anxious hands and search for my Roll No. but without success.

I then, would check the final answer keys released by UGC with my keys and note down the questions which could be challenged even after the final result declaration. I would then research such tricky questions on Internet till late night to find any hopes of wrong keys.

This situation was very depressing for me. The night of NET result was always sleepless for me. I would then think of many "final" ideas like:
  "This NET is very hard nut (for me) to crack."
   "I have no strong academic foundation to prepare for it."
   "The number of qualified persons in my subject is increasing and it is going to be difficult to find a suitable teaching job without NET."
  "I must change my line and either I must prepare for other competitive exams or I should better apply for school jobs."
" I have already attempted for so many times and the level of exam is getting tougher. So it is now going out of my limits."
   "I am married and have many family and work responsibilities. I have no much time to do my studies. How I can clear the exam?" etc. etc.

I am sure that some of you must have such thoughts on their minds after seeing their result. Believe me, you are among thousands of the candidates who have now got one or more of the "reasons" to say "Good-bye" to their NET hopes. But before these gloomy thoughts take control over your dream of NET qualification, stop yourself. Rather than letting it drown you into self-pity or anger, decide to get out of this mood and give yourself a break. Go for a small vacation or do shopping or go for a movie with friends or whatever you like.

When you are back to your daily routine and are feeling good, make a strategy on how to bell this cat called NET. I have 2-3 posts on this blog where I have shared my experience on how one can qualify the exam. You may check these posts:
1. http://ugcnet-notes.blogspot.in/2015/07/how-to-ensure-great-score-in-net-exam.html
2. http://ugcnet-notes.blogspot.in/2016/04/recipe-for-cracking-UGC-NET.html
3. http://ugcnet-notes.blogspot.in/2016/07/prepare-but-dont-stress.html

I am sure that hard work accompanied with persistence and patience will take you to the places where you have always wanted to go.

Wish you all a Great Career and a Great Life!!